Volgend jaar is ons WiFi twee keer zo snel dankzij WiGig

Ben jij je trage WiFi-verbinding ook zo zat? Dan hebben we goed nieuws voor je: vanaf 2017 moet WiFi ongeveer twee keer zo snel worden als dat het nu is. De Wi-Fi Alliance – een netwerk van bedrijven die WiFi leveren – heeft namelijk WiGig goedgekeurd. Dit is een technologie die de snelheden verder verhogen.

WiGig zit op een bredere 60GHz-frequentie met de 802.11ac-standaard. Die standaard zit in vrij veel apparaten, maar op een andere frequentie, namelijk op 2,4GHz en 5GHz. De 60GHz-frequentie is echter minder vol en werkt samen met de al bestaande frequenties. Gevolg? Straks hebben we een snelheid van maximaal 8Gbps, waardoor je binnen een paar seconden een volledige HD-film download.

Met WiGig moeten ook nieuwe technieken als 5G mogelijk worden. Nadeeltje is dat de verbinding mogelijk minder goed werkt dan je zou verwachten als je meerdere apparaten tegelijkertijd gebruikt. Dit heeft te maken met de korte afstand die WiGig gebruikt om data te versturen, namelijk 10 meter.

Smartphones

WiGig ligt al een aantal jaren klaar, maar mocht nog niet gebruikt worden. Hier moesten de productontwikkelaars namelijk nog mee wachten tot ze een certificaat kregen van de Wi-Fi Alliance. Dit certificaat is inmiddels gegeven, waardoor er verwacht wordt dat de eerste chips voor WiGig in 2017 naar de smartphonemarkt komen. De bedoeling is zelfs dat de chipsets voor de smartphones in 2021 ongeveer de helft opmaken van de 1,5 miljard verschepingen. De kans is dus groot dat je in vijf jaar tijd het snelste internet tot nu hebt op je smartphone.