Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanië zijn de landen die tot op heden het meeste gebruik hebben gemaakt van hun ‘recht om vergeten te worden’ op Google. De nieuwe maatregel, die mensen in staat stelt om privacyschendende informatie van de zoekmachine te laten verwijderen, werd eerder dit jaar ingevoerd als gevolg van een uitspraak van het Europese hof.
Google maakte vorige week bekend dat inmiddels bijna een half miljoen links verwijderd zijn, als gevolg van de maatregel. Bij meer dan 10% van al die links ging het om een aanvraag vanuit Groot-Brittanië: 63.616 links werden daar van de zoekmachine verwijderd. De Fransen en Duitsers maakten het nog stukken bonter: Zij waren beiden verantwoordelijk voor 20% van alle aanvragen, bijna 90.000 per land.
Onder de aanvragen zat onder weer iemand die eerder verdacht werd van seksueel misbruik, en een arts die in opspraak raakte nadat hij een mislukte operatie uitvoerde. Veel van de aanvragen hadden betrekking op ‘genante content’, zoals dronken foto’s of uitspraken. Google laat op zijn site overigens weten geen van deze drie voorbeelden te hebben verwijderd.
Bij veel van de verwijderde links ging het om Facebook of YouTube pagina’s. Als de aanvrager zelf geen controle heeft over die bronpagina’s, zijn de gewraakte materialen via die sites overigens nog steeds gewoon te bekijken.
Vorige week werd bekend dat in Nederland zo’n 11.000 links zijn verwijderd van Nederlandse aanvragers.