VolkerWessels wil Nederlandse wegen vervangen door plastic alternatief

De Nederlandse wegen: ze zijn lang niet zo slecht als die van onze Oosterburen, maar toch word je er niet altijd vrolijk van.

In de winter gaat het wegdek vaak kapot door de vrieskou en sneeuw. Zout strooien maakt het voor automobilisten wel veiliger, maar het wegdek heeft er onder te lijden. Het Nederlandse bedrijf VolkerWessels denkt de oplossing te hebben: een wegdek van kunststof.  Het klinkt misschien raar, maar plastic is een stevig materiaal en is bestand tegen warmte en kou. Kunststof doet het namelijk goed bij hoge en lage temperaturen. Hierbij moet je denken aan temperaturen van min veertig graden celsius of juist hele warme temperaturen van tachtig graden.

PlasticRoad1

Maar dat is niet het enige voordeel. Als er aan asfalt wordt gewerkt, duurt dat vaak lang en moet er van alles overhoop worden gehaald. Het idee van VolkerWessels is om het wegdek hol te maken, zodat alle leidingen daar netjes doorheen kunnen lopen. Hierdoor zijn reparatiewerkzaamheden een stuk makkelijker uit te voeren. Het wegdek zal namelijk gemaakt worden van gerecycled plastic, waardoor het ook nog eens milieuvriendelijk is.

PlasticRoad2

Daarnaast heeft een hol wegdek zo zijn voordelen in de wintermaanden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om warme lucht door de holtes te blazen, zodat zout strooien tot het verleden behoort. En wanneer ons land last heeft van een fikse regenbui kan het regenwater eenvoudig worden opgevangen in de holle ruimte, om het vervolgens meteen af te voeren.

Op dit moment gaat het nog om een concept, maar de gemeente Rotterdam ziet het in ieder geval al zitten. Zij zouden het nieuwe wegdek graag willen testen in de toekomst.