Volkswagen wil kwantumcomputers gebruiken om verkeer te optimaliseren

Volkswagen heeft samen met D-Wave een systeem gemaakt voor het managen van verkeer dat transportinformatie beter kan verwerken en de prestaties van diensten als taxi’s en bussen kan verbeteren. Hiervoor maakten de bedrijven gebruik van kwantumcomputers, aldus de autofabrikant op zijn website.

Het systeem kan volgens Volkswagen zelf de huidige verkeersmodellen die door normale supercomputers gemaakt zijn vervangen. Die systemen kunnen maar een aantal taken tegelijkertijd uitvoeren en het verkeer heeft veel bewegende onderdelen waar rekening mee moet worden gehouden.

Het systeem van de autofabrikant gebruikt een kwantumalgoritme om al die data te verwerken en optimaliseren, waarna het sneller en accuratere verkeersinformatie biedt.

Resultaten

Volgens het bedrijf is het resultaat daarvan dat het verkeer beter wordt. Zo zou het openbare vervoer gebruikers beter kunnen bedienen en minder tijd besteden aan het rondrijden zonder dat er mensen in zitten. Het algoritme kan ook belangrijke informatie doorgeven aan autonome auto’s, om ze op de snelste route te zetten en voor zo min mogelijk files te zorgen.

Volkswagen wil het algoritme gaan testen in Barcelona, voor het systeem ergens anders uitgerold wordt.