Volvo claimt volle verantwoordelijkheid voor alle ongelukken met zelfrijdende auto’s

Volvo roept de auto-industrie op om verantwoordelijkheid te nemen voor autonome voertuigen. Het is al diverse keren gebeurd dat een zelfrijdende auto betrokken raakte bij een ongeluk, maar daarbij werd de schuld altijd bij de menselijke tegenpartij gelegd.

De Zweedse fabrikant stelt dat het bedrijf volledig verantwoordelijk is voor eventuele ongelukken met zelfrijdende auto’s. Dat geldt niet alleen nu de techniek nog experimenteel is, maar ook als de autonome voertuigen straks gemeengoed zijn. “Wij zijn de leveranciers van de technologie en dat maakt ons verantwoordelijk voor alles wat de auto doet in autonome stand. Als je er niet klaar voor bent om een dergelijk statement te maken, dan doe je er goed aan te stoppen met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto”, stelde Volvo-baas HÃ¥kan Samuelsson deze week in Washington.

Google en Mercedes-Benz hebben soortgelijke statements gemaakt, maar branche-organisatie Auto Alliance heeft nog niet van zich laten horen. Het is dus interessant om te zien of ook partijen als Volkswagen AG zich uiteindelijk in het Volvo-kamp zullen melden. Samuelsson: “Dat is enorm belangrijk, want als we nu niet allemaal een standpunt innemen, dan zorgt dat er alleen maar voor dat de zelfrijdende auto voorlopig niet commercieel interessant is.”

Volvo stelt dat zijn voorstel heel simpel is: het merk is verantwoordelijk voor alle ongelukken en schades die veroorzaakt worden door zijn zelfrijdende technologie. Als je toch besluit zelf te rijden, dan ben je ook weer zelf verantwoordelijk voor ongelukken. “Als het systeem je te hard laat rijden of een ongeluk veroorzaakt, dan vind ik dat wij voor de kosten moeten opdraaien”, sluit Samuelsson af.