Volvo gaat autosleutel vervangen door app

Waarom gebruiken we nog een losse autosleutel nu de sleutel eigenlijk gewoon een kastje is die draadloos verbinding maakt met je auto? We hebben immers al zo’n kastje bij ons: onze smartphone. Het is dan ook niet vreemd dat autofabrikanten er inderdaad voor kiezen om de autosleutel te vervangen door een app. Afgelopen zomer kondigde Mercedes al aan dit te gaan doen met de E-Klasse. Nu volgt ook Volvo.

Vanaf volgend jaar moeten de eerste Volvo’s op de markt komen zonder autosleutel. Met een speciale app die een bluetooth-verbinding opzet, open je je auto en kun je hem starten. Maar wat nog veel handiger is: je kunt ook anderen (tijdelijk) toegang geven tot je auto. Hierdoor wordt het een stuk makkelijk om de auto te lenen en hoeven autoverhuurdiensten geen eigen systemen meer in te bouwen.

Wat dat betreft is het ook niet heel vreemd dat Volvo de techniek nog dit jaar uitrolt op het vliegveld van Göteborg, samen met autodeelbedrijf Sunfleet. De auto’s kun je direct reserveren vanuit de app die dus ook als sleutel dient.

Volvo Cars digital key

In eerste instantie stopt Volvo de techniek in een beperkt aantal zakelijke modellen, maar de kans is groot dat over een paar je alle Volvo’s (en ook de auto’s van andere fabrikanten), geen fysieke sleutel meer hebben. Mochten Volvo-rijders trouwens echt geen gebruik willen maken van de app, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat de accu van hun telefoon leegraakt, dan blijft de optie bestaan om een ouderwetse sleutel te krijgen.