Volvo gaat samenwerken met NVIDIA voor ontwikkeling zelfrijdende auto

Bijna elke autofabrikant zoekt het afgelopen jaar de samenwerking op met partijen in de techwereld op het gebied van zelfrijdende auto’s. Zo werkt BMW samen met Intel en Daimler doet het met NVIDIA. Nu heeft ook Volvo een deal gesloten. De fabrikant gaat net als Daimler de hardware van NVIDIA gebruiken om te zorgen dat het in 2021 een volledig zelfrijdende auto heeft ontwikkeld.

In de samenwerking doet ook Autoliv mee, dat is een bedrijf gespecialiseerd in veiligheidstechnologie voor auto’s. Volvo en Autolive hebben eerder dit jaar samen een bedrijf opgericht die de software voor zelfrijdende auto’s ontwikkelt: Zenuity. Deze software zal dus, samen met de hardware van NVIDIA, worden gebruikt voor de zelfrijdende auto van Volvo.

Volvo NVIDIA samenwerking

De deal is vooral voor NVIDIA belangrijk, omdat dat bedrijf op het gebied van de hardware voor zelfrijdende auto’s in een concurrentiestrijd verwikkeld is met Intel. Beide bedrijven maken de chips met de benodigde rekenkracht voor de algoritmes van zelfrijdende auto’s. In die strijd gaat het daarbij vooral om wie er met welke autofabrikanten deals sluit.

Vier partijen

Als het je inmiddels een beetje duizelt qua betrokken bedrijven dan is dat logisch. Bij zelfrijdende auto’s heb je te maken met autofabrikanten, makers van hardware, software-ontwikkelaars en bedrijven die diensten of platforms aanbieden om auto’s te delen.

Daarbij proberen techbedrijven en autofabrikanten via overnames en joint ventures die bedrijven naar zich toe te trekken om zo hun plek op de markt veilig te stellen voor de toekomst.