Volvo ontwikkelt systeem dat kangoeroes detecteert voor Australiërs

De kans dat je in Zweden met je auto op een kangoeroe bost is zo goed als 0, maar desondanks ontwikkelt de Zweedse autofabrikant een systeem dat ongelukken met de dieren moet voorkomen. Speciaal voor Australiërs, waar aanrijdingen met kangoeroes regelmatig voorkomen. Zo’n 20.000 keer per jaar om precies te zijn.

Vorige week is een team van Volvo afgereisd naar Australië om met speciale meetauto’s data te verzamelen waarmee het kangoeroedetectiesysteem kan worden getraind. De techniek is gebaseerd op het systeem dat Volvo heeft ontwikkeld om voetgangers te herkennen en gebruikt een combinatie van camera’s en radarapparatuur. Ziet het het een kangoeroe, dan remt de auto.

Martin Magnusson, Senior Safety Engineer bij Volvo Cars legt uit:

In Zweden hebben we onderzoek gedaan naar grotere, tragere dieren zoals elanden, rendieren en koeien, die een serieus gevaar zijn op de weg. Kangoeroes zijn kleiner dan deze dieren en hun gedrag is onvoorspelbaarder. Daarom is het belangrijk dat we onze technologie testen en inregelen op echte kangoeroes in hun natuurlijke omgeving.

Volgens Volvo is dit slechts een kleine stap in een grotere ontwikkeling om technologie te gebruiken om autorijden veiliger te maken. Het bedrijf wel de techniek zo ver krijgen, dat ernstige auto-ongelukken vanaf 2020 tot het verleden behoren en gaat daarin zover dat het bedrijf zelfs de verantwoordelijkheid voor ongelukken op zich wil gaan nemen.