Volvo werkt aan vuilnisrobot die op korte termijn de vuilnisman moet vervangen

Vuilnisrobot

Het beroep van vuilnisman zou wel eens sneller kunnen worden vervangen door een vuilnisrobot dan we denken. Volvo is samen met een aantal universiteiten en het Zweedse afvalbedrijf Renova een project gestart om de vuilniswagen te robotiseren.

Het project heet ROAR, wat staat voor Robot-based Autonomous Refuse. De bedoeling is een robot te ontwikkelen, die aangestuurd wordt door de vuilniswagen en afvalcontainers kan ophalen en legen. Hierdoor wordt het zware fysieke van de vuilnisman overbodig gemaakt. Het is voorlopig nog niet de bedoeling om de chauffeur van de vuilniswagen te vervangen, die blijft het overzicht houden over het ophalen van het vuilnis.

De techniek moet op korte termijn worden ontwikkeld. Het is de bedoeling van ROAR dat de vuilnisrobots al in juni volgend jaar worden getest. Hiervoor bouwt Renova een speciale vuilniswagen.

Volvo ziet het project als een testcase voor de verdere ontwikkeling van hoe slimme technologie kan assisteren bij allerhanden taken in de maatschapij. Het ophalen van vuilnis is maar een voorbeeld, zegt projectleider Per-Lage Götvall van Volvo:

Binnen de Volvo Groep voorzien we een toekomst met meer automatisering. Dit project zorgt er voor dat we onze blik kunnen verruimen en nieuwe concepten kunnen testen om de logistieke oplossingen van morgen vorm te geven.