Voor 27% van de Nederlanders voelt smartwatch soms als obsessie

Smartwatch

Een groot deel van de mensen heeft er tegenwoordig één: een smartwatch of fitnesshorloge. Handig, want zo’n horloge houdt niet alleen de tijd bij, maar allerlei interessante statistieken. Voor sommigen heeft dat echter een wat minder positief effect. 27% van werkend Nederland geeft aan dat die gezondheidsstatistieken soms als obsessie aanvoelen, blijkt uit onderzoek van OneFit onder 2.000 werkende Nederlanders.

Maar liefst 61% van de respondenten checkt dagelijks de gezondheidsstatistieken die door de smartwatch getrackt worden. 51% geeft bovendien aan regelmatig een extra activiteit uit te voeren om de gezondheidsdoelen voor de dag te halen. Maar dat kan dus ook een obsessie worden, zoals ruim een kwart aangeeft. En 30% van de respondenten zegt dat de statistieken van de smartwatch invloed heeft op hoe diegene zich voelt.

Onderzoeksbureau Multiscope meldde vorig jaar nog dat 40% van alle Nederlanders – ofwel zes miljoen mensen – gezondheidsdata meten met apps of apparaten, zo schreef Bright destijds. 66% van hen telt stappen, 50% meet de hartslag en 48% gebruikt apps en wearables om op het gewicht te letten. 32% monitort zijn slaap.

Wat Kari Littley, expert op het gebied van employee wellbeing bij OneFit, betreft is de smartwatch dan ook niet alleen maar een positieve ontwikkeling. “Een smartwatch is een goed hulpmiddel om mensen te motiveren om meer te gaan bewegen. Maar pas op dat het niet ten koste gaat van je mentale gezondheid en het een obsessie wordt. Je wilt immers geen toxic relatie met bewegen krijgen. Een workout zónder smartwatch telt namelijk net zo goed mee. Daarnaast kunnen de sensoren in smartwatches onnauwkeurige metingen geven, wat kan leiden tot misleidende informatie, verkeerde zelfdiagnoses of onnodige bezorgdheid”, zegt zij.

Niet iedereen heeft smartwatch

Natuurlijk heeft niet iedereen een smartwatch. Bijna twee op de drie respondenten geeft aan geen gadget nodig te hebben om hen te vertellen hoe het met hun gezondheid gaat. 55% is dan ook niet in het bezit van een smartwatch en 32% vindt het ongezond om zoveel met je gezondheid bezig te zijn. Bij 42% van de respondenten wekt geen enkele feature van een smartwatch hun interesse.

Foto: Shutterstock