Voor de zelfrijdende auto, eerst een auto besturen met handgebaren

Aan alle kanten wordt er gewerkt aan zelfrijdende auto’s. Maar tot de tijd dat er daadwerkelijk auto’s rondrijden die zichzelf besturen, zullen we genoegen moeten nemen met andere technologische snufjes. Zoals bijvoorbeeld de ramen open en dicht doen door met je handen te wapperen.

Zowel Google als Ford zijn hard bezig met een keur aan functies die bediend kunnen worden met handgebaren. Dit concludeert The Telegraph op basis van verschillende patenten die zij gevonden hebben.

In de patenten worden ook enkele voorbeelden genoemd. Zo zou een swipe-gebaar ramen omhoog en omlaag kunnen doen. Een draaiende handbeweging zou ervoor kunnen zorgen dat de airco aangaat of zou de radio kunnen bedienen.

Google patent

Hoewel Google bezig is met een compleet zelfrijdende auto, wordt in het patent benadrukt dat deze functies met name geschikt zijn wanneer er een bestuurder aanwezig is. Door niet te hoeven zoeken naar knopjes, kan de bestuurder zich beter concentreren op de weg. Rijden wordt hierdoor veiliger volgens Google.

“While a user is manoeuvring a vehicle, the user may wish to perform a number of additional functions, such as navigating to a destination, changing the temperature in the vehicle, or changing the volume of music playing in the vehicle.”

“The user may perform a gesture in a region of the vehicle. Example regions include a steering wheel, an air-conditioning vent, and an ear of the user.”

Zowel Google als Ford stellen voor om voor deze functies camera’s in de auto in te bouwen. Ford wil met deze camera’s ook in de gaten kunnen houden hoe alert bestuurders zijn en onderscheid kunnen maken tussen bewuste en onbewuste handgebaren.