Voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk: dronepiloot krijgt boete en vliegverbod

In het Verenigd Koninkrijk is voor het eerst een man veroordeeld voor het illegaal vliegen met een drone. De 42-jarige Nigel Wilson uit Nottingham had meerdere keren over voetbalstadions en toeristische attracties gevlogen en dat mag niet volgens een Britse wet die zes jaar geleden werden aangenomen. De man moet 2400 pond betalen en mag de komende twee jaar niet vliegen met een drone of ook maar een drone in zijn bezit hebben, meldt de Britse politie.

Wilson vloog onder meer een jaar geleden over Anfield stadion in Liverpool en zette de opnames op YouTube. Bij deze vlucht vloog zijn drone vlak langs politieagenten, wiens paarden begonnen de steigeren en bijna het langslopende publiek raakten. En dat is slechts één van de incidenten. Uiteindelijk werd hij in oktober vorig jaar opgepakt toen hij over het Etihad in Manchester vloog.

In Nederland is het al een aantal keren voorgekomen dat mensen zijn opgepakt voor het vliegen met drone. Deze zomer moest een man 500 euro boete betalen voor het vliegen met een drone bij een landingsbaan op Schiphol. Begin dit jaar kreeg een man uit Utrecht, die prachtige beelden van de Dom maakte, een boete van 350 euro.

Volgens de Nederlandse wet mag je niet boven bebouwing, wegen of mensenmenigtes vliegen. Ook vliegen bij vliegvelden, in het donker of met een commercieel doel mag niet zonder vergunning.