Voormalig CEO van Opera lanceert meest productieve webbrowser ooit

Vandaag lanceert Jon Tetzchner, voormalig CEO van Opera, de eerste versie van een nieuwe browser, zo meldt The Next Web. De browser, Vivaldi, is voornamelijk gericht op grootverbruikers die snelheid en de hoeveelheid functies belangrijk vinden.

De browser is gebaseerd op Chromium, een opensourceproject van Google Chrome waarmee je nieuwe browsers kunt ontwikkelen. Volgens Tetzchner was het team te klein om vanaf de grond af aan een nieuwe browser te bouwen.

vivaldi

Vivaldi bevat diverse handige functies om de productiviteit te verhogen. Zo is het mogelijk om notities aan een pagina toe te voegen, zodat je kunt aangeven waarom een pagina belangrijk voor je was. Handig als je veel tabbladen bewaart en niet meer weet waarom je een artikel nog wilde lezen.

Daarnaast is het mogelijk om meerdere tabbladen samen te voegen tot één ‘stapel’. Als je bijvoorbeeld onderzoek doet naar een onderwerp, kun je alle tabbladen samenvoegen onder dit onderwerp. Hiermee behoud je het overzicht in de opgeslagen tabbladen.

Tetzcher geeft aan dat hij de browser gemaakt heeft voor een speciaal publiek:

Er zijn een hoop browsers beschikbaar die niet aansluiten bij de wensen van de gebruiker. Wij willen daarom een browser ontwikkelen die exact aansluit op de wensen van grootverbruikers, die veel tabbladen hebben openstaan en efficient willen werken.

Een team van ontwikkelaars heeft anderhalf jaar gewerkt aan de nieuwe browser en toont nu de eerste preview. De browser mist nog een aantal standaard features, maar de eerste gebruikers verwachten dat de browser zal aanslaan.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er een nieuwe browser wordt gelanceerd. Eerder kondigde Microsoft al een nieuwe browser aan, Spartan.