Voormalig Facebook-topman: ‘social media trekt de gemeenschap uit elkaar’

sociale media

Chamath Palihapitiya, een voormalig topman bij Facebook, zegt dat hij zich “ontzettend schuldig” voelt over zijn werk aan “tools die het sociale weefsel van hoe de gemeenschap werkt uit elkaar rukken”. Dat meldt The Verge. Palihapitiya was vicepresident van de afdeling die over de groei van het aantal gebruikers gaat. In 2011 verliet hij het social mediabedrijf.

“De door dopamine gedreven terugkoppeling die wij hebben gecreëerd vernietigen de manier waarop de gemeenschap werkt”, aldus Palihapitiya. Hiermee verwijst hij onder meer naar “een gebrek aan samenwerking”, “misinformatie” en “onwaarheden”. “Dit gaat niet om Russische advertenties. Dit is een wereldwijd probleem. Het vernietigt de kernwaarden van hoe mensen zich gedragen en met anderen omgaan.”

Palihapitiya maakte de opmerking al in november, maar komen nu pas naar buiten. Hij gaf zijn speech een dag nadat Sean Parker, de eerste president van het bedrijf, kritiek uitte op de manier waarop “Facebook kwetsbaarheden in de menselijke psychologie uitbuit”.

Geprogrammeerd

“Ik heb geen controle over ze”, aldus Palihapitiya. “Ik kan mijn eigen beslissingen niet nemen, waardoor ik deze shit niet gebruik. Ik kan de beslissingen van mijn kinderen niet managen, waardoor zij deze shit niet mogen gebruiken.”

Ook richtte hij zich tot het publiek. “Jullie realiseren je het niet, maar jullie worden geprogrammeerd. Het was onbedoeld, maar nu moeten jullie beslissen hoeveel jullie willen opgeven. Hoeveel jullie van je intellectuele onafhankelijkheid willen opgeven.”