Voormalig Fox-IT-directeur Ronald Prins nieuwe controleur aftapwet

sleepwet

Voormalig Fox-IT-directeur Ronald Prins wordt een deskundig lid van de toetsingcommissie voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de aftapwet of sleepwet genoemd. Daar heeft de Tweede Kamer mee ingestemd, meldt NU.nl.

Prins werd donderdag voorgedragen door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een grote meerderheid in de Kamer stemde toe met de voordracht. Dat betekent dat Prins onderdeel wordt van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Deze commissie moet de inzet van de Wiv gaan controleren.

Het is opvallend dat Prins benoemd is tot controleur. Tot 1 januari was hij nog directeur van beveiligingsbedrijf Fox-IT. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor de beveiliging van informatie van de AIVD en MIVD. Die organisaties moeten straks via de toetsingscommissie toestemming krijgen om af te tappen.

Referendum

Met de Wiv wordt het grootschalig en ongericht verzamelen van digitale informatie mogelijk. De wet stuitte op flink wat kritiek uit de Nederlandse samenleving. Er werden handtekeningen verzameld voor een raadgevend referendum, dat er ook komt. Het referendum is op 21 maart, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen. De wetgeving wordt op 1 mei ingevoerd.