Voormalig werknemer klaagt Youtube aan voor uitsluiten sollicitanten om diversiteit

YouTube

Arne Wilberg, een voormalig werknemer van YouTube, heeft het videoplatform aangeklaagd. Reden is dat het bedrijf sollicitanten die blank of Aziatisch waren zou hebben afgewezen, omdat het bedrijf meer diversiteit op de werkvloer wil. Dat meldt The Wall Street Journal.

Wilberg is een blanke man die negen jaar lang bij Google werkte. Vier jaar lang werkte hij bij YouTube. En juist daar zou een quota zijn gesteld voor het aannemen van minderheden. Mensen werden daar geadviseerd om gesprekken met sollicitanten af te wijzen als het geen vrouwen waren. Blanke en Aziatische mensen werden ook afgewezen.

Prestaties

Een woordvoerder van Google zegt juist dat mensen aangenomen worden op basis van hun prestaties en niet op basis van hun identiteit. “Tegelijk proberen we een diverse groep mensen te vinden die aan de taakomschrijving voldoen.” Maar Wilberg stelt dat hij ontslagen is vanwege zijn ras en geslacht. Daarnaast klaagt hij over de sollicitatiepraktijken van Google.

De zaak van Wilberg is niet de enige rechtszaak tegen Google, maar een van meerdere. Zo klaagde programmeur James Damore het bedrijf aan nadat hij ontslagen werd. Reden voor zijn ontslag was een manifest dat hij schreef, waarin hij protesteerde tegen het diversiteitsbeleid van de techgigant.