‘Voormalig werknemers Cambridge Analytica werken mee aan campagne Trump 2020’

Amerikaanse vlag, VS,

Donald Trump is nog geen 2 jaar president van de Verenigde Staten, maar ondertussen wordt er al hard gewerkt aan de campagne voor zijn herverkiezing in 2020. Die campagne zou samenwerken met het databedrijf Data Propria, dat voormalige werknemers van Cambridge Analytica in dienst heeft. Dat meldt AP.

Data Propria wordt geleid door Matt Oczkowski. Dat is een voormalig werknemer van het databedrijf dat verwikkeld raakte in het dataschandaal met Facebook. Hij leidde daar het datateam dat aan de Trump-campagne voor 2016 werkte. Ook drie andere voormalige werknemers van dat bedrijf werken nu bij Data Propria. Het gaat onder meer om het voormalige hoofd datawetenschap van Cambridge Analytica.

Ontkenning

Het AP meldt dit op basis van twee verslaggevers. Zij hoorden Oczkowski zeggen dat hij “werkt aan het werk van de president voor 2020” samen met de campagnemanager van de Trump-campagne. Tegenover AP ontkent Oczkowski banden met de Trump-campagne voor 2020. Wel zegt hij voor de Republikeinse campagnes in 2018 te werken.

Ook campagnemanager Brad Parscale zegt dat er nog geen contracten met derde partijen zijn ondertekend voor de campagne voor 2020. Parscale stond ook aan het hoofd van de Trump-campagne in 2016.

Data Propria specialiseert zich in het gericht benaderen van kiezers en consumenten om hen te overtuigen. Dat deed Cambridge Analytica ook. Volgens Oczkowski houden de voormalig Cambridge Analytica-werknemers zich bij Data Propria niet bezig met het opstellen van psychologische profielen.