Voormalig Yahoo-CEO Marissa Mayer houdt Rusland verantwoordelijk voor datalek uit 2014

Marissa Mayer, de voormalig CEO van Yahoo, houdt de Russen verantwoordelijk voor een van de giga-datalekken bij het bedrijf. Dat getuigde de topvrouw voor de Amerikaanse Senaat, meldt Reuters. Vorig jaar maakte Yahoo twee keer bekend slachtoffer te zijn geweest van een datalek. In september zei het bedrijf dat in 2014 bij een hack 500 miljoen accounts waren getroffen. Mayer denkt dat Rusland achter deze hack zat.

In december 2016 maakte het bedrijf een tweede datalek bekend. Destijds zei Yahoo dat er 1 miljard (!) accounts waren getroffen, maar vorige maand corrigeerde het bedrijf dat. Gegevens van alle 3 miljard accounts zouden destijds zijn buitgemaakt, zei moederbedrijf Verizon. Deze hack vond in 2013 plaats.

Mayer stapte afgelopen juni op als CEO van Yahoo. Diezelfde maand rondde telecomprovider Verizon de overname van het internetbedrijf af. In haar getuigenis voor de Amerikaanse Senaat verontschuldigde Mayer zich voor de datalekken, die plaatsvonden onder haar leiderschap.

Overheidshackers

In maart concludeerden de Verenigde Staten al dat Russische spionnen achter het datalek van 2014 zaten. In haar getuigenis zei Mayer ook dat de hacks door Russen zijn uitgevoerd.

Of Rusland volgens Mayer ook verantwoordelijk waren voor de miljardenhack uit 2013, wist ze niet. Wel heeft Yahoo eerder gezegd dat hackers namens een overheid mogelijk het platform proberen aangevallen.