Voormalige content-moderator klaagt Facebook aan wegens PTSS

Facebook

Selena Scola, voormalig content-manager bij Facebook, heeft een rechtszaak aangespannen tegen het sociale medium. Ze stelt dat de “constante blootstelling aan uiterst verontrustende beelden” haar een post-traumatisch stress syndroom (PTSS) heeft gegeven, meldt Mashable.

Scola moest, net als de andere content-managers, “duizenden foto’s, video’s en livestreams met geweld” bekijken. Ze werkte via Pro Unlimited en begon in juni 2017 voor Facebook te werken. Pro Unlimited wordt ook aangeklaagd.

Uiteindelijk werkte Scola negen maanden bij het bedrijf, en kreeg symptomen als vermoeidheid, slapeloosheid en sociale angst. Daarna kreeg ze de diagnose PTSS. Volgens de aanklacht komen de symptomen omhoog als ze “een computermuis aanraakt, een koud gebouw binnengaat, geweld op televise bekijkt, luide geluiden hoort of schrikt”.

“Haar symptomen komen ook omhoog als ze terugdenkt aan de beelden die ze zag als content-manager of deze beschrijft.”

Eisen

Volgens Scola’s advocaat, Steve Williams, wil ze dat Facebook een fonds opzet voor medische monitoring, om testen en hulp te bieden aan content-managers met PTSS.

Een andere advocaat op de zaak, Korey Nelson, zegt: “Facebook negeert zijn taak om een veilige werkomgeving te bieden en creëert in plaats daarvan een draaiende deur met contractors die getraumatiseerd raken door wat ze op hun werk hebben gezien.”

Facebook heeft 7.500 content-reviewers wereldwijd. Dit jaar moet dat aantal ruim verdubbeld worden naar 20.000. De mensen reviewen dagelijks duizenden berichten, om te zien of die wel op het platform horen.

Reactie Facebook

Een woordvoerder van Facebook laat weten de claim te onderzoeken. “We weten dat dit werk vaak moeilijk kan zijn. Dat is waarom we de ondersteuning van onze content-moderators ontzetten serieus nemen, beginnend bij de training, de voordelen die ze ontvangen en door te zorgen dat ieder persoon die content bekijkt psychologische hulp en wellness-ondersteuning krijgt.”

“Facebook-werknemers ontvangen dit in onze kantoren, maar we eisen ook van bedrijven waar we partnerschappen mee hebben voor het reviewen van content om deze middelen aan te bieden, evenals psychologische ondersteuning zoals therapie in het pand”, aldus de woordvoerder. Die therapie zou ook aangeboden worden op de locatie waar Scola werkte.