Numrush

Voormalige Mozilla-CTO maakt een beveiligingscamera die begrijpt wat hij ziet

De voormalige CTO van Mozilla, Andreas Gal is bezig met het ontwikkelen van een beveiligingscamera die ook daadwerkelijk begrijpt wat hij ziet. Met zijn startup Silk Labs ontwikkelt hij momenteel software dat als doel heeft om hardware nog intelligenter te maken.

De ontwikkeling van de camera komt voort uit een frustratie bij Gal over de huidige Internet of Things-markt. Volgens Gal zijn gadgets als slimme lampen, camera’s en sloten gewoon ontvangers voor smartphones, maar voegen ze niet echt iets toe aan het leven van de consument.

Internet of Things-apparaten zijn niet heel erg slim, het woord ‘slim’ is totaal overgewaardeerd.

Gal claimt daarom het verschil te gaan maken met zijn startup, schrijft Forbes. Het eerste product is de Sense, een beveiligingscamera die verbonden is met het wifi-netwerk. In vergelijking met andere beveiligingscamera’s zendt de camera niet constant een videostream naar de cloud. In plaats daarvan analyseert de camera het beeld dat hij ziet. Denk daarbij aan het herkennen van huisdieren of mensen. Ook de ingebouwde microfoon is in staat om specifieke geluiden te herkennen.

Wanneer de camera daarna iets ontdekt dat hij niet kent, zoals bijvoorbeeld een onbekend iemand in huis, dan stuurt hij een alarm naar de gebruiker. Pas op dat moment begint de camera met het verzenden van videobeelden naar de cloud.

End-to-end encryptie

Naast de echt slimme software gaat Silk de beelden extreem goed beveiligen via end-to-end encryptie. Hierdoor zijn de beelden die de camera verzendt alleen te zien voor de gebruiker. Zelfs het bedrijf heeft geen toegang tot de beelden, laat Gal weten.

Volgens Gal is Silk dan ook wel het software-bedrijf voor het Internet of Things. Elke IoT-gadgetmaker bouwt volgens hem zijn eigen software, maar dat zijn vaak hardware-bedrijven en zij hebben volgens Gal niet de expertise voor het ontwikkelen van complexe neurale netwerken en machine learning dat apparaten pas echt slim maakt.

We zijn een software-bedrijf voor het Internet of Things.

In een eerste ronde investeringen heeft Silk 2,5 miljoen dollar opgehaald en is momenteel het Kickstarter-project voor de slimme camera Sense gestart. Deze kost 250 dollar en wordt waarschijnlijk tegen het einde van het jaar verzonden.