Voortaan hoef je minder te doen om te bewijzen dat je een mens bent op het internet

reCAPTCHA

Als je op het internet een formulier invult, kom je vrij regelmatig reCAPTCHA tegen. Dat is een manier om er zeker van te zijn dat jij een mens bent, en geen bot die de gehele website volzet met spam. reCAPTCHA is echter vervelend: je moet allerlei puzzels invullen, wat tijd kost. Maar bij de nieuwe versie hoeft dat niet meer, meldt Venturebeat.

CAPTCHA is een acroniem voor Completely Automated Public Turing Test to tell Computers and Humans Apart. Het is een serie aan vragen of puzzels, ontworpen om te voorkomen dat bots allerlei online formulieren invullen met spam. reCAPTCHA is de gratis versie van Google, die dagelijks 100 miljoen tests toont.

Nu is er dus een nieuwe versie van het platform, dat het voor ons allemaal een stuk eenvoudiger moet maken. Je hoeft geen tekst meer in te vullen, vakjes aan te vinken of puzzels af te maken. Tenminste, niet als je geen alarmen van het algoritme af laat gaan.

Actions

In de nieuwe versie zitten namelijk Actions, een tag die gebruikt kan worden om de volgende stappen naar voren te brengen en risico-analyses op te zetten in de context van een website. Waar de eerste versies van het platform namelijk alleen maar keken naar gedrag op een enkele pagina, kijkt de derde versie naar je gedrag op meerdere pagina’s.

Op basis van die analyse wordt een score tussen de 0 en 1 gegenereerd. Die score kan vervolgens gebruikt worden voor de CAPTCHA. Zo kan een ontwikkelaar bepalen vanaf welke score je extra stappen moet nemen om te verifiëren dat je een mens bent, maar het ook gebruiken voor machine learning om spam tegen te gaan.

Voor ons betekent het echter vooral dat je niet meer hoeft te kiezen op welke plaatjes er een plant of een hond staat, om te bewijzen dat je een mens bent.