De toekomst van musea in de praktijk: Rondlopen met augmented reality

Musea zijn tof, maar je kijkt toch voornamelijk naar de buitenkant van oude voorwerpen. Ik vraag me bijvoorbeeld wel eens af hoe een mummy er van binnen uitziet, maar dat zul je in een museum niet snel zien. In ieder geval tot nu dan, want Google heeft een partnerschap gesloten met diverse musea om haar technologie Tango te gebruiken. Via dit augmented-reality-platform ontdek je nog veel meer bij exposities.

Het eerste museum dat meedoet is het Detroit Institute of Arts (DIA), waar je bij de kasse een Lenovo Phab 2 Pro kunt halen. Dit is de eerste smartphone met Tango. Het toestel kun je gebruiken om meer te ontdekken over diverse objecten. Daardoor kun je nu eindelijk ontdekken wat er in die sarcofaag ligt en hoe vroegere architectuur er uit zag. Daarnaast zijn er diverse quizzes en spelletjes die je kunt spelen.

Google Tango museum

Google Tango

Via de sensoren in de telefoon wordt diepte en schaal in kaart gebracht, zodat er een digitale projectie over echte voorwerpen heenkomt. Deze techniek werd al gebruikt in diverse apps, bijvoorbeeld om nieuwe meubels digitaal in je woonkamer te plaatsen. Zo kun je zien hoe het er uitziet, voor je het meubel koopt. Maar door de techniek toe te voegen in musea krijg je een nog leukere ervaring.

De bedoeling is dat er nog meer musea komen waar Google Tango gebruikt wordt. Welke musea dit precies zijn, is echter nog niet bekend. Hopelijk gaan we dit ook snel in Nederland zien!