Heb je veel vrienden op Facebook? Dan leef je langer

Hoe meer vrienden op Facebook je hebt, hoe minder snel je doodgaat. Dit ontdekten Amerikaanse onderzoekers van de universiteiten van Californië, Harvard en Yale, schrijft De Morgen. Hun onderzoek wordt vandaag in het vakblad PNAS gepubliceerd.

De wetenschappers deden hun onderzoek onder 12 miljoen gebruikers van Facebook. Hierbij haalden ze informatie uit de volksgezondheidsdossiers, die ze naast de activiteiten van die mensen op Facebook legden. Daaruit bleek dat als je een actief sociaal leven hebt op het platform, je gezondheid beter is.

Schrijf je alleen statusupdates (dus geen foto’s en video’s), dan heb je juist vaker problemen met je gezondheid. Dit geldt ook voor mensen die weinig tot vrijwel niets posten op het medium. Het is echter niet duidelijk of de onderzoekers rekening hebben gehouden met mensen die dichter bij de dood staan, aangezien zij mogelijk minder actief worden op Facebook.

Natuurlijk is het de vraag hoe we het verband moeten lezen. Het kan zo zijn dat mensen die gelukkig zijn veel meer vrienden op Facebook hebben, maar ook dat je gelukkiger wordt vanwege al die contacten. Dit benadrukken de wetenschappers dan ook in hun artikel.

Niet onsterfelijk

Overigens is de uitkomst van de studie niet geheel onverwacht. Mensen zijn sociale dieren en sociale contacten houden ons dus gezond. Heb je een groot sociaal netwerk, dan is je geluksgevoel groter en ben je minder vatbaar voor ziektes. Maar nu zien we dus dat dit ook voor sociaal gedrag op het internet geldt.

Dit betekent overigens niet dat je direct onsterfelijk bent. Heb je een ziekte als kanker, dan maakt het niet uit hoeveel vrienden je hebt. De onderzoekers ontdekten echter wel dat dood door zelfmoord, een overdosis alcohol of drugs en hartfalen samenhangt met de hoeveelheid sociale contacten die je online hebt.