Vriendenzoeker op Facebook volgens Duitse rechter onwettig

Facebook laat je een e-mail versturen naar vrienden die nog op het sociale netwerk zitten. Dat lijkt onschuldig, maar de Duitse rechter is het daar niet mee eens. De vriendenzoeker in Duitsland namelijk “onwettig” zijn. Het sociale netwerk moet daarom hiermee in Duitsland stoppen.

Het heeft allemaal te maken met de Duitse reclamewetten, zegt de Duitse rechter. Ontvangers van de e-mails krijgen reclame te zien waar ze op geen enkel moment om hebben gevraagd. In plaats daarvan zijn het de vrienden van gebruikers die bepalen of alle vrienden worden uitgenodigd, maar dat mag in Duitsland niet zomaar.

Facebook zette de vrienden in kwestie als afzenders in de e-mails, maar dat maakt de rechter weinig uit. Strikt gezien gaat het nog steeds om ongevraagde reclame van Facebook.

De rechter heeft er even over gedaan om te oordelen: de betreffende zaak begon al in 2010. In 2012 en 2014 werd al geoordeeld dat Facebook privacywetten schond, iets waar de hoogste rechter zich nu achter schaart.

In de tussentijd heeft Facebook stilletjes al een paar aanpassingen gemaakt. Het sociale netwerk e-mailde in Duitsland vroeger al je contacten die niet op de website zitten, maar inmiddels kunnen gebruikers een keuze maken uit wie ze e-mailen. Hierdoor hebben mensen meer invloed over wie ze uitnodigen. Of dat genoeg is om de rechter tevreden te stellen, moet nu nog blijken. Facebook gaat de boel onderzoeken.