Numrush

‘Het is te vroeg om te kijken of banken hun eigen cryptomunten kunnen uitgeven’

Het is nog te vroeg om te kijken of centrale banken hun eigen cryptomunten kunnen uitgeven. Dat zegt de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), een organisatie die internationale financiële samenwerking nastreeft, in zijn laatste kwartaalrapport. De onderliggende technologie heeft zich volgens de BIB nog niet bewezen.

Bij een cryptomunt kunnen onderling transacties plaatsvinden zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank. Het enige voordeel daarvan is dat een cryptomunt een vergelijkbare vorm van anonimiteit kan bieden als contant geld, maar dan in digitale vorm, zegt de BIB.

Toch is er een verschil tussen contant geld en een cryptomunt. Mocht een bank een cryptomunt uitgeven, dan kan anonimiteit daar een bewust argument zijn. In het geval van cash is dat niet zo: dat contant geld anoniem is, is zo gelopen vanwege historische omstandigheden en gebruikersgemak.

Centrale banken zouden, afhankelijk van hun nationale omstandigheden, zelf moeten beoordelen of het uitbrengen van een cryptomunt waardevol is. Daarbij moeten zij niet alleen rekening houden met de wensen wat betreft privacy en mogelijk efficiënter betaalverkeer. Banken zouden ook rekening moeten houden met de mogelijke risico’s voor de financiële systeem en de bredere economie.

De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank zei in 2014 al het onwaarschijnlijk te vinden dat cryptomunten een alternatief voor het huidige geld kunnen zijn. Bitcoin wordt bijvoorbeeld nauwelijks geaccepteerd als betaalmiddel. Dat de prijs van de digitale munt binnen een paar uur enorm kan veranderen, maakt Bitcoin bovendien onbetrouwbaar en risicovol, stelt DNB.