VS beschuldigt Rusland van NotPetya-aanval, Nederland doet geen uitspraak

De Verenigde Staten hebben Rusland formeel beschuldigd van de NotPetya-aanval van vorig jaar. Nederland wil niet zeggen of de ransomware volgens ons uit Rusland afkomstig is, weet NU.nl.

In een verklaring zegt het Witte Huis dat het Russische leger in juni vorig jaar “de meest vernietigende en duurste cyberaanval ooit” heeft uitgevoerd. Daarmee wordt gewezen op de economische schade in Europa, Amerika en Azië als gevolg van de gijzelsoftware.

“De aanval was onderdeel van de acties van het Kremlin om Oekraïne te destabiliseren en laat de invloed van Rusland in het lopende conflict maar al te duidelijk zien”, aldus het Witte Huis. De inlichtingendienst CIA wees Rusland in januari al aan als dader. Gisteren wees ook het Verenigd Koninkrijk naar Rusland als de schuldige.

NotPetya werd onder meer verspreid via een boekhoudsoftware uit Oekraïne. In Nederland werd onder meer een containerterminal in de haven van Rotterdam platgelegd.

Nederland

Of ook Nederland denkt dat de ransomware uit Rusland komt, wil ons land niet zeggen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er “kennis is genomen van de uitspraken” door de Britten gisteren. Maar ze kunnen “geen uitspraak doen” over of ook Nederland onderzoek doet.