VS: ‘Een computer kan een automobilist zijn’

De computer in een zelfrijdende auto kan in de Verenigde Staten worden gezien als de automobilist. Dat vertelde de Amerikaanse National Highway Transportation Safety Administration (NHTSA) in een brief. Het is een grote mijlpaal voor de zelfrijdende wagens: de uitspraak biedt namelijk de middelen om de computergestuurde auto’s snel legaal te maken in de VS.

Met de brief is Amerika er nog niet, maar er zijn wel grote stappen gemaakt. Google vroeg de NHTSA om duidelijkheid te bieden over zelfrijdende auto’s binnen de wet, iets dat hiermee is gedaan. Daarmee is de brief een mogelijke voorbode van latere wetten die worden aangenomen. Nu moet er nog worden uitgezocht hoe de zelfrijdende auto als veilig kan worden bestempeld.

Dat de Amerikanen snel zelfrijdende auto’s willen accepteren is eigenlijk geen wonder. De VS is al langer het thuisland van de robotauto’s, die vooral in Californië worden getest. Begin 2016 investeerde het Witte Huis nog 4 miljard dollar in de ontwikkeling van deze nieuwe auto’s.

Toch zal het nog even duren totdat zelfrijdende auto’s op de weg verschijnen. Dagelijks wordt er druk getest door meerdere tech- en autobedrijven, maar huidige prototypes hebben vaak nog last van bugs of andere problemen.