VS wil Facebook-account van mensen die het land inkomen

Als je als Nederlander naar de VS wil reizen voor vakantie of werk, dan moet je een ESTA-verklaring aanvragen. Hierbij moet je een heleboel persoonsgegevens invullen en op basis daarvan krijg je toegang tot het land (of eventueel niet). Het formulier krijgt er waarschijnlijk een nieuw veld bij waarop je je Facebook-account en andere social media-accounts moet opgeven. Nou ja, moet niet, want het voorstel is om dit optioneel te maken.

De douane en Homeland Security stellen dat met behulp van deze informatie beter onderzoek kunnen doen naar wie het land inkomt. Het geeft meer inzicht in mogelijke illegale activiteiten en geeft informatie over met wie je connecties hebt. Doordat opgave niet verplicht is, kunnen mensen die kwaad willen de informatie natuurlijk niet opgeven, maar dat maakt ze tegelijkertijd extra verdacht.

De vraag is natuurlijk wel wat er verder met die data gebeurt. In principe geeft het de Amerikaanse opsporings- en inlichtingendiensten namelijk een directe link tussen iemands paspoort en social media-accounts. Natuurlijk is het altijd wel mogelijk om iemands social media-account op te zoeken, maar het is lastiger om dan ook zeker te zijn dat het de juiste persoon is.

Er is nu een periode van 60 dagen ingegaan waarin er bezwaar kan worden gemaakt op het voorstel. Daarna kan het worden doorgevoerd.