VS in verwarring: mag je nou wel of geen producten aan Huawei verkopen?

Huawei

De Chinese smartphone-fabrikant Huawei werd in mei dit jaar op een zwarte lijst gezet, waardoor het geen Amerikaanse producten en diensten meer kon inkopen. Afgelopen zaterdag zei president Donald Trump echter dat het bedrijf dit wel weer mocht. Nu is de VS in verwarring: want mag je nu wel of niet aan de fabrikant leveren?

Zaterdag was er even een zucht van verlichting, toen de president zei dat Amerikaanse bedrijven weer aan Huawei mochten leveren. Amerikaanse ambtenaren waren blij dat ze konden blijven verkopen aan het bedrijf, dat voor een redelijk deel van hun omzet zorgt.

Op de zwarte lijst

Maar die opluchting duurde niet lang. De Amerikaanse John Sonderman, deputy director van het Office of Export Enforcement, heeft namelijk tegen de werknemers van het ministerie van Handel gezegd dat het bedrijf nog steeds behandeld moet worden alsof het op de zwarte lijst staat, meldt Reuters.

Als een bedrijf op zo’n zwarte lijst staat, kan het nog wel toestemming krijgen om alsnog de producten en diensten in te kopen. Het ministerie van Handel moet daar licenties voor afgeven. Nu Trump heeft gezegd dat Huawei dit weer mag, komen er dus verzoeken van bedrijven die toestemming willen om aan Huawei te verkopen.

Volgens Sonderman moeten dergelijke applicaties echter op basis van verdienste afgewogen worden, en moet er bij gemeld worden dat het bedrijf op de zwarte lijst staat. Ook noemt Sonderman regels waarin staat dat er bij het beleid van licenties voor dergelijke bedrijven, er van een afwijzing uit moet worden gegaan.

Veel onduidelijk

Dat suggereert dus allemaal dat de situatie voor Huawei hetzelfde blijft: het moet toestemming krijgen om producten en diensten in te kopen, en een aanvraag wordt waarschijnlijk afgewezen. Volgens een bron van Reuters is de brief echter alleen een richtlijn.

Het is onduidelijk of er nog meer richtlijnen komen op basis van de beloftes van Trump, en of dit de kans op het verkrijgen van een licentie vergroot.

Foto: Shutterstock.com