‘VS kan encryptie niet verbieden, want het is een internationaal fenomeen’

Hoe hard de Amerikanen het ook proberen: ze kunnen er nooit in slagen om encryptie op telefoons, computers en andere apparaten te verbieden. Dat stelt een nieuw onderzoek van Harvard. Volgens de onderzoekers is encryptie een internationaal fenomeen, wat het onmogelijk maakt voor één land om deze technologie te reguleren.

Volgens de onderzoekers worden 546 encryptiemethoden buiten de Verenigde Staten ontwikkeld, tweederde van de 865 die wereldwijd beschikbaar zijn. Met andere woorden: het merendeel van software waarmee data kan worden versleuteld, komt uit landen waar de VS geen grip op heeft.

De Amerikaanse inlichtingendiensten proberen al jaren om versleuteling aan banden te leggen. Volgens onder andere de FBI zit de techniek politieonderzoek namelijk in de weg. Agenten kunnen niet inbreken op versleutelde telefoons, waardoor ze geen data kunnen vergaren. De FBI wil dat grote bedrijven zoals Apple en Google geen versleuteling meer aanbieden, iets waar ze geregeld redenen voor bieden. Zo vertelde de FBI recent nog dat de telefoon van een aanslagpleger nog steeds niet gekraakt kan worden.

De keerzijde is privacy: telefoons die zijn versleuteld kunnen moeilijker worden afgeluisterd door inlichtingendiensten. Iets waar onder andere de NSA in het verlegen vaak zijn handen aan heeft vuilgemaakt.