VS klaagt Huawei aan wegens stelen bedrijfsgeheimen en fraude

Huawei

Amerikaanse aanklagers zijn een rechtszaak begonnen tegen Huawei, meldt Bloomberg. Het bedrijf wordt beschuldigd van het stelen van handelsgeheimen van een Amerikaanse concurrent en het plegen van bankfraude door sancties te schenden. Volgens die sancties mag de smartphone-fabrikant geen zaken doen met Iran.

De rechtszaak is aangespannen in New York. Twee verwante bedrijven van Huawei en CFO Meng Wanzhou worden daarin beschuldigd van bank- en kabelfraude, evenals samenzweren in relatie tot het doen van zaken in Iran. Aanklagers stellen dat het bedrijf een relatie met Skycom Tech verborg.

Door de relatie te verbergen, zou Huawei de Amerikaanse wet hebben geschonden. Meng zou “persoonlijk” een presentatie hebben gegeven in 2013 aan een topman van de grote bankpartners van het bedrijf, waarin ze “herhaaldelijk loog over de relatie”, aldus de aanklagers. Skycom is ook aangeklaagd.

Meng, de dochter van de oprichter van Huawei, werd op 1 december gearresteerd in Canada. Ze werd toen al beschuldigd van fraude door zich niet aan de sancties tegen Iran te houden. Ze vecht nu tegen een uitlevering aan de VS. In 90 procent van de verzoeken om uitleveringen besluiten Canadese rechters echter om hieraan te voldoen.

T-Mobile

In Washington is een tweede rechtszaak aangespannen, waarin het bedrijf zelf beschuldigd wordt van het stelen van handelsgeheimen van T-Mobile en het aanbieden van bonussen aan werknemers die er in slaagden om technologie├źn van concurrenten te bemachtigen. Huawei zelf zegt in beide zaken niets fout te hebben gedaan.

Het bedrijf zou in 2012 begonnen zijn met pogingen om informatie te stelen van een testrobot voor telefoons, ontwikkeld door T-Mobile. Een engineer zou stiekem foto’s hebben genomen van de robot en delen van de robot hebben opgemeten. Volgens de aanklagers werd er zelfs een deel van de robot gestolen. Toen T-Mobile dreigde het bedrijf aan te klagen, gaf Huawei de schuld aan mensen die op hun eigen houtje gehandeld zouden hebben.

Huawei wordt al langer door de VS aangevallen. Het land beschuldigde het bedrijf er eerder al van dat het apparatuur voor telecommunicatie verkocht dat door de Chinese communistische partij gebruikt werd om te spioneren. Daarnaast is er een handelsoorlog bezig tussen de VS en China.