Anders oorlogvoeren? VS test volgende maand een nieuw laserwapen

Volgende maand gaat de defensieafdeling van de Verenigde Staten een nieuw laserwapen testen dat de potentie heeft om de manier van oorlogvoeren te veranderen. Het laserwapen zoubinnen enkele seconden op kilometers afstand een gat kunnen branden.

Volgens generaal Bradley Heithold van de Amerikaanse luchtmacht is het wapen vooral revolutionair omdat het “een geluidloos wapen is dat niemand kan zien of horen.” Heithold zegt dat de AC-130-vliegtuigen, die vaak ingezet worden om te waken over grondtroepen, uitgerust gaan worden met dit speciale wapen als de tests goed verlopen. Dat meldt de New York Post.

laser2

De generaal laat weten dat het wapen bijna tien jaar in ontwikkeling is geweest en dat nu pas de techniek er is om van dit wapen werkelijkheid te maken. In de jaren ’90 en ’00 heeft de Amerikaanse overheid ook geëxperimenteerd met laserwapens. Deze waren echter heel erg ineffectief en gebruikten veel chemicaliën om te functioneren. De luchtmacht kon het wapen maar een paar keer afvuren voordat ze terug moesten keren om meer chemicaliën in te laden.

Volgens Mark Kramer, luchtmachtmanager voor de aankomende testen, is de potentie van laserwapens al lang duidelijk. “Maar de laatste stap is eigenlijk nooit gezet, dat deze wapens echt in gebruik worden genomen.”

In januari wordt het wapen voor het eerst getest op de White Sands Missile Range in de Amerikaanse staat New Mexico. Het wapen is ontwikkeld door General Atomics, het bedrijf achter de beruchte Predator-drone. Deze drone die zelfstandig raketten af kan schieten heeft ook een grote impact gehad op de manier waarop oorlogen gevoerd worden.