VS voert gedeeltelijk verbod in op gebruik apparatuur Huawei en ZTE bij overheid

Huawei

Amerikaanse overheidsorganisaties en bedrijven die voor de overheid werken, mogen apparatuur van Huawei en ZTE niet langer gebruiken op kritieke punten in de infrastructuur. Dat staat in de Defense Authorization Act, die president Donald Trump ondertekend heeft.

Het is niet zo dat apparatuur en componenten van de twee Chinese bedrijven helemaal niet meer gebruikt mogen worden. Alleen als het om een “substantieel of essentieel component” van een infrastructuur gaat, mag apparatuur van Huawei, ZTE en een aantal andere Chinese leveranciers niet langer gebruikt worden.

Gevolgen

Er gold al een advies om apparatuur van de Chinese fabrikanten niet meer te gebruiken, maar een verbod was nog niet aan de orde. Het verbod zal echter grote gevolgen hebben voor de zaken van de twee bedrijven in de Verenigde Staten. Bedrijven die zaken met de overheid willen doen, zullen eventuele contracten met de fabrikanten mogelijk niet verlengen.

Huawei laat tegenover The Verge weten het niet eens te zijn met het verbod. Het helpt bovendien niet dat Trump ZTE hielp te blijven bestaan, nadat er een handelsverbod werd opgelegd voor 7 jaar. Door een overeenkomst tussen de president en ZTE kon de Chinese fabrikant weer handelen.