‘VS weert ook laptops in handbagage op vluchten vanuit Europa’

Het is waarschijnlijk dat de Verenigde Staten het veelbesproken laptopverbod voor vluchten naar de VS vanuit het Midden-Oosten ook in Europa laat gelden. Waarschijnlijk wordt zo’n verbod vandaag al aangekondigd.

Op dit moment mogen passagiers uit tien landen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika geen laptops of tablets meenemen in hun handbagage richting de VS.

De verwachting is dat zo’n verbod een enorme impact gaat hebben op de hoeveelheid zakelijke reizigers en toeristen die jaarlijks naar de VS vliegen. Op de lange vlucht is het voor veel mensen essentieel om die tijd nuttig te gebruiken. Toeristen zullen ook liever ergens heen vliegen waar ze wel al hun apparatuur aan boord kunnen gebruiken.

Bij een uitbreiding van het verbod vrezen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen als United Airlines, Delta en American Airlines dat ze omzet mis zullen lopen. Tegen persbureau Reuters hebben Europese ambtenaren gezegd dat er een aankondiging gedaan wordt. Ze wilden alleen niet zeggen wanneer.

Laptopverbod Midden-Oosten en Noord-Afrika

In maart werd er abrupt een laptop- en tabletverbod ingevoerd voor vluchten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Toen werd er gezegd dat de Amerikanen bang waren voor een bom die in die apparaten geïnstalleerd kon worden. Er zou een verhoogde dreiging zijn, waardoor het verbod gerechtvaardigd werd voor die landen. Waarom het verbod ook voor Europa zou gelden is niet duidelijk.

Opvallend aan zo’n verbod is dat alle laptops en tablets dan naar het ruim zullen gaan, maar dat zou extra onveilig kunnen zijn. Zo’n groot aantal lithium batterijen bij elkaar verhoogd de veiligheid namelijk niet, en zou zelfs voor een explosie onderin het vliegtuig kunnen zorgen.