VS wil bodycam voor elke agent en start grootschalige test in 32 staten

Bodycam

Iedere politieagent een camera op zijn lichaam. Dat is waar de VS op afstevent, met de start van een grootschalige test met de zogeheten bodycams. Het pilotproject kost 23 miljoen dollar en bestaat uit 50.000 camera’s die worden verdeeld over 32 staten.

President Obama kondigde het grootschalige experiment met bodycams in mei al aan, maar nu is ook daadwerkelijk het startsein voor het project gegeven en worden de camera’s aangeschaft. In verschillende Amerikaanse steden waren er kleinere projecten met politieagenten die camera’s droegen, maar met deze landelijke test worden dergelijke projecten naar een hoger niveau getild.

Een belangrijk onderdeel van de pilot zijn grootschalige onderzoeken naar de impact van de camera’s in een aantal teststeden. Die onderzoeken zullen plaatsvinden in Miami, Milwaukee en Phoenix. De bedoeling is dat de veiligheid van zowel agenten als burgers wordt vergroot met de camera’s, maar uiteraard brengen de camera’s ook grote privacybezwaren met zich mee. Volgens de Amerikaanse regering zal hier ook onderzoek naar worden gedaan, specifiek in de drie genoemde steden.

De procereur-generaal die verantwoordelijk is voor het project legt uit:

This vital pilot program is designed to assist local jurisdictions that are interested in exploring and expanding the use of body-worn cameras in order to enhance transparency, accountability and credibility. The impact of body-worn cameras touches on a range of outcomes that build upon efforts to mend the fabric of trust, respect and common purpose that all communities need to thrive.

In Nederland is er de afgelopen jaren ook al geëxperimenteerd met de bodycam, maar nog niet op zo’n grote schaal als in de VS. Eén van de laatste pilots is onlangs afgerond in Den Haag en daar waren de eerste resultaten, volgens de politie, positief. Vorige week pleitte politievakbond ACP nog voor een brede invoer van de camera in Nederland.

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat bodycams zorgen dat de agenten die ze dragen meer dan de helft minder geweld gebruiken en dat het aantal officiële klachten tegen agenten zelfs met 87 procent afnam.