VS wil laptops op sommige internationale vluchten verbieden

De Verenigde Staten wil het passagiers op sommige vluchten verbieden om elektronische apparaten groter dan een smartphone mee de cabine in te nemen. Het gaat (uiteraard) om vluchten uit het Midden Oosten en Afrika.

De luchtvaartmaatschappij Royal Jordanian stuurde daar maandag een tweet over de wereld in, maar verwijderde die een paar uur later. In die tweet stond dat alle elektronische apparaten, behalve smartphones en benodigde medische apparatuur, ingecheckt moeten worden bij de bagage. Dat betekent dat laptops, camera’s, tablets en DVD-spelers niet meer mee de cabine in mogen.

Volgens Royal Jordanian zou het nieuwe beleid per 21 maart ingaan.

Terroristische dreiging

Volgens persbureau Reuters wordt de maatregel ingevoerd wegens een terroristische dreiging. Om wat voor dreiging is niet bekend. Volgens CNN gaat het alleen om vluchten die non-stop vanuit het Midden Oosten naar de VS vliegen. Wanneer er een tussenstop is geldt het verbod niet, omdat er dan een extra check plaatsvindt en het gevaar voor de VS geweken is.

Tot dusver worden maar twee landen genoemd: Jordanië en Saudi-Arabië. Maar het is te verwachten dat hier meer landen bijkomen.

Het Witte Huis wil nog niets bevestigen, maar Reuters verwacht dat de maatregel later vandaag bekend gemaakt wordt.