VVD en D66 willen digitale kluis met persoonsgegevens voor alle Nederlanders

De VVD en D66 pleiten voor een digitale kluis voor alle Nederlanders, waar hun persoonlijke gegevens in komen te staan. Op die manier willen de regeringspartijen administratieve blunders voorkomen. Ook moet je daardoor zelf kunnen kiezen met wie je de informatie wil delen. Dat meldt het AD.

In de digitale kluis komen natuurlijk alleen je eigen persoonsgegevens te staan. Daarbij gaat het om onder meer je adres, je leeftijd en je huwelijkse staat. De kluizen zijn volgens de partijen nodig, om dat veel persoonlijke gegevens nu bij verschillende instanties zijn opgeslagen. De gemeente heeft wat informatie, de Belastingdienst weer andere informatie en ga zo maar door. Daardoor kunnen er fouten gemaakt worden.

Volgens VVD-Kamerlid Jan Middendorp duurt het soms zelfs wel jaren voordat de fouten ontdekt worden. De digitale kluis moet dat dus voorkomen. Natuurlijk hebben we al MijnOverheid.nl, maar volgens de partijen is dat niet voldoende. Je ziet bijvoorbeeld niet met welke instanties je gegevens worden gedeeld. De digitale kluis moet je die controle teruggeven.

Beveiliging

Leuk, al die persoonsgegevens op een plek. Maar dan moet het natuurlijk wel goed beveiligd worden. De inlogmethode DigiD moet dan ook verbeterd worden, waar al een traject voor loopt. “Ik kan me voorstellen dat we straks ons paspoort gebruiken om – door met behulp van je telefoon daarvan een scan te maken – in te loggen in de digitale kluis”, aldus Middendorp.

Ook komt niet direct alle informatie in de kluis. Later zou er meer kunnen worden toegevoegd, zoals je diploma’s en verzekeringen.

Kritiek

Niet iedereen is echter enthousiast over het plan van de twee partijen. Privacyorganisatie Bits of Freedom uit kritiek. Volgens directeur Hans de Zwart is het namelijk een slecht idee om al je informatie op één plek te hebben staan en beschikbaar te stellen.

“Het is niet goed als je als burger voor elke overheidsdienst volledig transparant bent. Ook is het beveiligen van gegevens altijd moeilijk. Door de gegevens centraal te bewaren, vergroot je het risico op problemen.”