Veilig Verkeer Nederland wil dat je smartphone automatisch blokkeert als je autorijdt

Als je met je auto harder dan 30 km/u rijdt, dan moet je smartphone worden geblokkeer, vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN). De wetgeving zou veranderd moeten worden om dit mogelijk te maken, schrijft de vereniging in een brief aan de Kamercomissie Infrastructuur en Milieu.

Volgens VVN-directeur Felix Cohen veroorzaakt de smartphone zeker duizenden extra ongelukken per jaar, vertelt hij aan De Telegraaf. Maar smartphonegebruik wordt niet opgeschreven als oorzaak van verkeersongevallen, dus exacte cijfers zijn er niet. Toch is er wel een schatting, vertelt een woordvoerder van de VVN aan Nu.nl: “De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid spreekt van tien tot honderd doden per jaar als gevolg van smartphonegebruik achter het stuur.”

Op dit moment kun je bepaalde functies en notificaties tijdens het rijden al blokkeren op een aantal smartphones. Maar volgens de organisatie gaat dit niet ver genoeg.  “We zoeken zelf graag de grenzen op en er zijn steeds nieuwe afleidingen, zoals de mensen die nu zoekend naar Pokémon bijna een sloot inlopen.”

Politie

Nu controleert de politie wel op smartphonegebruik tijdens het rijden, het is immers verboden in Nederland, maar als de automatische blokkade verplicht wordt is de veiligheid minder afhankelijk van de politie. De vereniging vindt bovendien dat er te weinig gecontroleerd wordt op het gebruik van smartphones achter het stuur.

De VVN wil de politiek aansporen actie te ondernemen. Hieronder valt het idee om een wet in te voeren waardoor je smartphone niet langer te gebruiken is bij het autorijden. Maar er moet wel rekening gehouden worden met functies als navigatie en de toestellen van bijrijders, stelt de VVN.