W3C neemt belangrijke stap richting internet zonder wachtwoorden

wachtwoorden

Stel je voor: een internet waarbij je nooit meer een wachtwoord hoeft te bedenken of in hoeft te vullen. Het zou het leven een stuk eenvoudiger maken. Het World Wibe Web Consortium (W3C) heeft die visie een stap dichterbij laten komen, door te verklaren dat de Web Authentication API (WebAuthn) een officiële internetstandaard is, meldt Venturebeat.

WebAuthn is een specificatie waarmee websites je in kunnen laten loggen in je accounts met biometrische gegevens als een vingerafdruk, mobiele apparaten of fysieke beveiligingssleutels. Een wachtwoord is daar niet meer voor nodig. De standaard werd al in november 2015 aangekondigd door W3C en de FIDO Alliance, maar is nu echt een open standaard geworden.

Ondersteuning

De standaard wordt dan ook al op diverse plekken ondersteund. Airbnb, Alibaba, Apple, Google, IBM, Intel, Microsoft, Mozilla, PayPal, SoftBank, Tencent en Yubico – die allemaal bijdragen aan W3C – ondersteunen het al. Je kunt WebAuthn dan ook al gebruiken op Android en Windows 10, en in Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge.

Verder is de standaard al geïmplementeerd in websites als Dropbox, Facebook, GitHub, Salesforce, Stripe en Twitter. Het idee is dat andere websites de standaard ook gaan implementeren, waardoor je op steeds minder plekken een wachtwoord in hoeft te vullen.