Waarom Apple de pistoolemoji vervangt door een waterpistool

In de nieuwste ontwikkelaarsbèta van iOS 10 bevat een verrassende wijziging. Alle emoji op de iPhone en iPad hebben ineens een ander design – waarbij de wijziging van de pistoolemoji het grootste is. Het handwapen is namelijk omgeruild voor een groen waterpistool, die een minder gewelddadige indruk geeft. Voor sommigen verrassend, maar het verdwijnen van het pistool zat er stiekem al een beetje aan te komen.

Ieder jaar komen leden van het Unicode Consortium bij elkaar om te praten over emoji. Daarbij wordt onder andere gesproken over de komst van nieuwe emoji, die in software-update door smartphonemakers toegevoegd kunnen worden. In mei dit jaar werd er een controversiële emoji voorgesteld: een geweer. Deze zou prima aansluiten op de al bestaande pistoolemoji.

Apple, één van de grootste leden van de emojiraad bij het Unicode Consortium, maakte bezwaar op de toevoeging van het geweer. Volgens bronnen van BuzzFeed startte Apple een discussie over het geweer, dat geen gepaste toevoeging zou zijn. Later maakte Microsoft ook bezwaar. De techbedrijven praten liever niet over het gemaakte besluit, maar volgens de BBC had een Britse wapencontrolegroep publiek bezwaar gemaakt:

[De emoji] zou mensen gemakkelijk laten voelen met het beeld van een wapen, dat ook nog eens populairder wordt gemaakt. Dat is niet een goed idee.

Het besluit kwam ook vlak na veelvuldig wapengeweld in de Verenigde Staten, waar onder andere Apple zich tegen heeft uitgesproken

Waterpistool is consistent

Daarmee was de geweeremoji geweerd, maar de pistoolemoji zat nog gewoon in de Unicode-database. Deze emoji was ook de reden dat het geweer bijna was toegevoegd. Als de één mag, dan zou de ander immers ook geen probleem zijn.

Door nu over te stappen op een waterpistool, heeft Apple een manier gevonden om consistent te blijven. Het verwijderen van het pistool is geen optie: als iemand met een oude iOS-update een pistool zou verzenden, krijg je dan immers niks te zien. Door hem te veranderen in een waterpistool krijg je de juiste plaat te zien, alleen is ie dan een stukje minder gewelddadig.