Waarom AT&T een miljoenendeal met Huawei uren voor de aankondiging afblies

Huawei

AT&T heeft maandag een opvallende beslissing gemaakt, meldt The Wall Street Journal. De Amerikaanse provider besloot zich op het laatste moment terug te trekken uit een miljoenendeal met de Chinese smartphone-fabrikant Huawei. Maar waarom eigenlijk?

De bedoeling was dat AT&T en Huawei samen smartphones gingen verkopen in de VS. Dit zou vandaag aangekondigd worden. Huawei verkoopt via een aantal winkels wel telefoons, maar de toestellen zijn niet in een bundel met een telefoonabonnement te verkrijgen in Amerika. De deal met AT&T moest dat veranderen.

Zorgen over spionage

Maar de Amerikaanse overheid was daar niet heel blij mee, stelt The Wall Street Journal. Ze zouden bang zijn dat het bedrijf Amerikanen zou gaan bespioneren. Vorige maand zouden leden van het Senaat en de inlichtingendiensten een brief hebben gestuurd aan de FCC met de vraag om iedere relatie met Huawei te bekijken.

De angst zou over een potentiële deal met AT&T zou zelfs zo groot zijn geworden, dat de directeur van de NSA, Michael Rogers, en voormalig FBI-directeur James Comey “persoonlijk met het manangement” van de provider zouden hebben gesproken.

Huawei zei ondertussen dat het open stond om onafhankelijke beveiligingsexperts hun telefoons te laten onderzoeken op mogelijke kwetsbaarheden en achterdeurtjes. Een van de topmannen van Huawei, Ken Hu, ontkent bovendien dat het bedrijf “welke overheid of dienst dan ook” helpt bij spionage. Maar dat was dus niet genoeg.

Officieel heeft de provider overigens niets gezegd over het cancellen van de deal.

Deze foto is beschikbaar gesteld onder de Creative Commons-licentie door Kārlis Dambrāns