Waarom je meeleeft met Wall-E en andere robots

Robot empathie

Wall-E, Chappie en andere filmrobots zijn eigenlijk niet veel meer dan dat – robots. Maar zelfs daar kunnen we uitgebreid empathie voor voelen, zo beweert een Japans onderzoek. Onze hersenen reageren bij robots namelijk grotendeels hetzelfde als bij dieren of andere mensen.

De Japanse onderzoekers keken naar de hersenen van 15 volwassenen die robots met ‘pijn’ te zien kregen, met daarnaast foto’s van mensen in vergelijkbare situaties. Wat bleek: dezelfde delen van de hersenen werden geactiveerd, wat aantoont dat we hetzelfde reageren.

Of nou ja, niet helemaal: bij de robots waren er 350 milliseconden meer nodig voordat het cognitieve vermogen werd ingeschakeld. De hersenen deden er waarschijnlijk iets langer over om de situatie bij de robots correct te interpreteren, omdat hij niet zo vanzelfsprekend is. Een klein verschil, maar het betekent dat we iets minder impulsief meeleven met een robot.

Het onderzoek kan belangrijke gevolgen hebben voor de robotica. We weten nu immers dat we kunnen meeleven met onze toekomstige robotmaatjes, ook al bestaan ze niet uit vlees en bloed.

Het onderzoek moet echter wel nog eens worden uitgebreid, omdat de tests nu op slechts een kleine groep mensen zijn uitgevoerd. Maar de toon lijkt nu al te zijn gezet.