Waarom wil Facebook een eigen app voor 360 graden-video’s?

Facebook zou op dit moment werken aan een nieuwe app voor 360 graden-video’s, die je zowel op je Android-toestel als je iPhone kan gebruiken. Het bedrijf gaat daarmee de strijd aan met  de grote video-concurrent YouTube, want daar zijn deze video’s al langer te zien.

Dat eraan de app gewerkt wordt, blijkt uit bronnen van de Wall Street Journal. De ontwikkeling van de app is nog maar net begonnen, maar het platform moet dezelfde ervaring gaan bieden als de 360 graden-video’s die je nu bijvoorbeeld al kunt bekijken op YouTube. Hierbij kun je je telefoon of desktop gebruiken om alles te bekijken wat er rondom de camera gebeurt, zodat je daadwerkelijk het gevoel krijgt dat je zelf aanwezig bent in de video.

Het is nog onduidelijk wanneer de app gelanceerd wordt en waarom Facebook ervoor kiest om de 360 graden-video’s te verwerken in een losstaande app. Het sociale netwerk wilde ook niet op de geruchten reageren. Het is echter al langer bekend dat Facebook experimenteert, want eerder dit jaar toonde het bedrijf al dat het 360 graden-video’s wil gaan integreren in je nieuwsoverzicht. Of de app betekent dat dit plan van de baan is, is echter moeilijk te zeggen.

Het is overigens niet zo verwonderlijk dat Facebook toekomst ziet in 360 graden-video’s, want het bedrijf van Mark Zuckerberg is de eigenaar van Virtual Reality-bedrijf Oculus Rift. De eerste consumentenversie van deze bril moet al over een paar maanden in de winkels liggen, dus er zal Facebook veel aan gelegen zijn om tegen die tijd voldoende content te verzamelen. YouTube heeft in dat opzicht namelijk een flinke voorsprong.