Leuk initiatief, zo’n Verander Je Wachtwoorden Dag, maar van Micklitz hoeft zoiets dus eigenlijk niet. Dat leggen we voor aan Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers, de techwebsite die twee jaar geleden het initiatief nam voor deze themadag. Moet 24 november niet omgedoopt worden tot Schakel Tweestapsverificatie In En Gebruik Bovendien Vooral Een Sterk Wachtwoord Dag?
“Dat vind ik een heel goed punt en dat is ook iets waar we zelf naar hebben gekeken dit jaar”, zegt Funnekotter. “We hebben voor dit jaar de naam ook iets bijgeschaafd naar Check Je Wachtwoorden Dag. Wat we willen uitdragen is dat mensen hun wachtwoordbeleid checken. Dus het gaat er vooral om dat mensen er bewust mee bezig zijn. En als jij wil kiezen voor een heel laks wachtwoordbeleid… dat mag natuurlijk. Dat gaan we niemand opdringen. Maar het is vooral dat mensen een keer nadenken van wat veilig is en wat niet. Want als jij goede en sterke wachtwoorden gebruikt dan hoef je die in principe niet aan te passen.”
Bewustzijn boven verandering dus. Dat lijkt ook hard nodig. “We hebben vorig jaar een onderzoek gedaan naar hoe mensen met wachtwoorden omgaan”, zegt Funnekotter. “Datzelfde onderzoek hebben we dit jaar weer gedaan om te kijken of daar een trendlijn in zit. En enigszins zorgwekkend zagen wij die niet. Dat is toch best bizar als je bedenkt hoeveel grote hacks er in het nieuws zijn geweest het afgelopen jaar.”
Wachtwoorden afschaffen
De actie moet dus vooral van de grote bedrijven komen, denkt Funnekotter. “Wachtwoorden zijn eigenlijk een beetje ouderwets. Ik denk zeker dat een bedrijf als Google op een gegeven moment gewoon heel erg veel kan gaan pushen. Als zij er echt van af willen, dan lukt ze dat wel. En dan kan Facebook moeilijk achterblijven.”
“Het is een lang proces”, zegt Micklitz, die daar bij Google een rol in speelt. “Ik denk dat het nog wel een aantal jaar gaat duren voordat we helemaal wachtwoordvrij zijn. Het is heel erg moeilijk om ‘een aantal jaar’ precies te duiden. Maar we zien al een hoop beweging in de strijd tegen wachtwoorden.”
Tot die tijd zal 24 november waarschijnlijk nog altijd nodig blijven als Check Je Wachtwoorden Dag. Funnekotter hoopt dat de themadag toch bij kan dragen aan meer bewustzijn rondom wachtwoordveiligheid. “Daar zit ook een factor aan vast dat je van je werk elke drie maanden je wachtwoord moet aanpassen. Daar moeten die bedrijven ook gewoon een keer mee kappen. Dat dwingt mensen bijna alleen maar om ergens een drietje, viertje of vijfje te gaan ophogen. Dus het zou heel fijn zijn als zij ook luisteren.”
In onze podcast Rush Talk gingen we deze week verder in op de toekomst van wachtwoorden.