Google test hoe gebruikers zonder wachtwoord kunnen inloggen

Als het aan Google ligt, hoef je in de toekomst nooit meer je wachtwoord te onthouden. De zoekgigant werkt namelijk aan een nieuw inlogsysteem waarbij geen wachtwoord vereist is. In plaats daarvan gebruik je een smartphone waar je account al aan is gekoppeld.

De inlogmethode wordt op het moment door een kleine groep gebruikers getest, bevestigt Google tegenover Android Police. Probeert een gebruiker in te loggen, dan verschijnt het verzoek om de smartphone erbij te pakken. Hierop kan de inlogpoging worden bevestigd.

Op het moment kunnen smartphones al worden gebruikt om Google-accounts beter te beveiligen met tweestapsverificatie. Na het invoeren van je wachtwoord en accountnaam krijg je dan het verzoek om nog een code in te voeren, die op de smartphone verschijnt. Met de test lijkt Google dit in feite de hoofdmethode te maken om in te loggen. Het wachtwoord is niet meer nodig, maar de smartphone-koppeling wel.

Alomvattend is het systeem overigens niet. Is je smartphone-accu leeg, dan kun je alsnog een wachtwoord gebruiken om in te loggen. Op de momenten dat de wachtwoordloze inlog wel werkt, moet het vooral makkelijker zijn dan het invoeren van je gebruikelijke serie letters en cijfers. Het is nog niet bekend of het wachtwoordalternatief na de test ook zal worden ingevoerd.

Het Amerikaanse Yahoo introduceerde onlangs een vergelijkbaar systeem. Daarbij is het al een tijdje mogelijk om zonder wachtwoord in te loggen, door een smartphone te gebruiken. Er zijn ook externe diensten die dit soort systemen aanbieden, zoals bijvoorbeeld Clef.