Numrush

Walter De Brouwer: ‘De patiënt gaat verdwijnen en maakt plaats voor de consument’

Aan het eind van de maand verscheept Scanadu hun Scout, de medische tri-corder die gebouwd kon worden dankzij een succesvolle crodwfunding campagne. Geen eindpunt, maar een eerste stap voor het bedrijf van de sympathieke Belg Walter De Brouwer. In een 40 minuten durende achtbaan nam hij ons mee in zijn visie van de toekomst, waarin de patiënt gaat verdwijnen.

Kort voor zijn sessie wisselen we wat woorden. Walter De Brouwer is duidelijk: hij gelooft niet in dingen half doen en dus verhuisde de Belg 3 jaar geleden met zijn hele familie naar de Verenigde Staten om zich volledig te storten op het ontwikkelen van medische toepassingen voor consumenten.

Met hun eerste signaal naar de buitenwereld, een video over de toekomstvisie van het bedrijf, wisten ze in ieder geval de aandacht op zich te vestigen.

Sinds die tijd is het bedrijf druk bezig met het ontwikkelen van ‘consumer-medical’ toepassingen. Een compromis die Scanadu sluit om onder de radar van de Amerikaanse toezichthouder FDA te kunnen blijven. Deze toepassingen moeten uiteindelijk zorgen voor een ‘ziekenhuis in je handpalm’, een laboratorium, een röntgenapparaat en een Eerste Hulp.

Hoewel het volgens De Brouwer totaal geen probleem als je niet in ‘de toekomst’ gelooft, maar toch heeft hij er zelf wel een helder beeld bij. Van heel kortbij tot aan 2030 ziet De Brouwer een ontwikkeling uit eindelijk ophoudt bij Kurzweil’s Singularity. “Want, laten we eerlijk zijn, je moet nu eenmaal eindigen met Kurzweil”, grinnikt de Belg.

Het verschil tussen een patiënt en een consument gaat verdwijnen. Wanneer je op basis van een algoritme preventieve actie onderneemt, ben je dan een patiënt of een zelfbewuste consument?

De visie van De Brouwer reikt ver, maar kent een belangrijke rode draad: de patiënt verschuift naar ‘zorgconsument’ en uiteindelijk naar ‘gewoon consument’, waarbij de touwtjes steeds meer in eigen handen worden genomen. In de komende 4 jaar zal het er voor zorgen dat zorgverlening volledig gepersonaliseerd zal worden en consumenten hun welzijn real-time kunnen volgen: “Weet hoe je er nu voor staat en zorg dat je bijstelt wat je gezonder maakt”.

Op de lange termijn verwacht De Brouwer dan ook dat mensen gaan betalen voor een ‘abonnement’ op hun gezondheid, waarbij een electronisch patiënten dossier volledig zal worden vervangen door een ‘menselijk logbestand’. Deze dossiers bevatten alle informatie rondom een persoon en sluit qua idee aan bij het PAN dat Gadi Amit gisteren nog voorzag in zijn presentatie.

Terwijl je de afgelopen dagen  tijdens SXSW je hart kon ophalen aan de visies en toepassingen van wearable technology, voorziet De Brouwer binnen nu en 10 jaar al de transitie van wearables naar implantables, technologie die in het lichaam kan worden gebracht en ons uiteindelijk dichter bij embosymbiosis brengt.

Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van De Brouwer, terwijl het publiek zich opstelt om de Belg te ondervragen. Hij weet dat zijn presentatie heeft geprikkeld en kan niet wachten om zijn visie om te zetten in werkelijkheid met Scanadu. Zoals hij voor zijn sessie al zei: “Er is geen Plan B, dit is waar we het voor doen”.