Washington Post en BuzzFeed laten robots verslag doen van Republikeinse conventie

In de VS is gisteren de Republikeinse conventie begonnen. Tijdens dit vierdaagse evenement wordt Donald Trump officieel verkozen tot de presidentskandidaat namens de Republikeinen. De eerste dag ging er chaotisch aan toe en alle Amerikaanse media staan dan ook vooraan om verslag te doen. Tussen hen één hele bijzondere journalist: een robot.

The Washington Post heeft namelijk zet namelijk een zogenaamde telepresence-robot in, die is gemaakt door Double Robotics. Deze robot is eigenlijk een tablet op een hele lange stok met wielen waarop een videoverbinding open staat. Hij is op afstand te besturen en je kunt live zien wat hij ziet. De krant zet die beelden één op één door naar livestreamdienst Periscope. Kijkers kunnen vragen insturen, die vervolgens via de robot worden gesteld aan politici of andere aanwezigen.

Gisteren keken er bijna 70.000 mensen naar de livestream van de Washington Post-robot en daarmee lijkt deze nieuwe manier van verslag doen succesvol. Al kan het ook zijn dat mensen vooral even uit nieuwsgierigheid hebben gekeken.

Telepresence robot van The Washington Post

BuzzFeed

Ook BuzzFeed zet een robot in om verslag te doen van de Republikeinse conventie, maar dan enkel een digitale. Het heeft een chatbot voor Facebook gemaakt. Hij praat je bij over het nieuws, maar wat veel interessanter is: hij doet ook daadwerkelijk journalistiek werk doet door mensen die in Cleveland zijn dingen te vragen.

De vragen die de bot stelt zijn afhankelijk van wie je bent. Ben je als bezoeker op de conventie of kom je protesteren, dan krijg je andere vragen dan wanneer je inwoner bent van de stad. Het doel is om op die manier potentiële verhalen op te sporen, waar de echte journalisten van BuzzFeed vervolgens op af kunnen.

De chatbot is ontwikkeld door het BuzzFeed Open Lab, waarmee het bedrijf experimenteert met nieuwe vormen van journalistiek. Het gaat de broncode van zijn chatbot openbaar maken. Daardoor kan hij in principe door andere nieuwsorganisaties worden aangepast en ingezet in andere situaties.

BuzzFeed chatbot