Wat betekent de mogelijke overname van Beats door Apple?

Apple zou volgens bronnen Dr. Dre’s Beats overnemen voor 3,2 miljard dollar – deze deal zou Apple’s grootste overname tot dusver zijn. Hoewel het de vraag is wat Beats te bieden heeft dat Apple zelf niet kan, zou het enorme bedrag in elk geval een bevestiging zijn dat zelfs de meest basis vorm van wearables – koptelefoons – veel geld waard zijn.  Als de toekomst er zo uit zal zien als de film “Her” doet voorkomen dan zou de koptelefoon inderdaad de eerste stap naar een compleet nieuwe manier van computergebruik kunnen zijn.

Beats is één van de meest populaire koptelefoon-merken van het moment en staat bekend om haar grote, opvallende maar ook dure designs. Het geluid van de Beats-koptelefoons is over het algemeen echter niet zo goed als dat van vergelijkbare producten van Bose, Sennheiser en andere kleinere producenten.

Het merk Beats
Beats werd in 2008 gelanceerd door rapper Dre en muziekproducent Jimmy Iovine. In eerste instantie werden de koptelefoons geproduceerd door Monster maar Beats startte in 2012 zelf met de productie. Het succes van het merk is voornamelijk te danken aan Dre en Iovine’s invloed in de muziekindustrie. Zo zorgden ze er bijvoorbeeld voor dat de koptelefoon te zien was in elk invloedrijke muziekvideo van het moment waardoor het merk razendsnel bekend werd.

1759461

In eerste instantie zal Apple dus voornamelijk het merk Beats en haar marketingstrategieën overnemen. Het zou bovendien de eerste keer zijn dat Apple zo’n populair bedrijf overneemt. In het verleden nam Apple namelijk voornamelijk kleine, onbekende maar innovatieve bedrijven over voor hun technologie, producten en talent – de overname van Beats brengt daar dus verandering in.

De koptelefoon als wearable
Daarnaast produceert Beats diverse koptelefoons en speakers – waarvan de meeste al worden verkocht in Apple’s winkels. Apple heeft momenteel twee eigen koptelefoons: de EarPods – die standaard geleverd worden met de iPhone – en de Apple In-Ear koptelefoons die voor zeventig euro verkocht worden. Met deze overname zou Apple plotseling zeven soorten koptelefoons, drie soorten earphones en vier soorten speakers in haar assortiment hebben.

De overname zou hiermee een voorbode van Apple’s visie op de toekomst van de gebruikersinterface kunnen zijn: de mogelijke scheiding van aan de ene kant auditieve – koptelefoons – en aan de andere kant visuele – Google Glass en Facebook’s Oculus – gebruikersinteractie in de toekomst.

The-future-according-to-Her-ss-7

Beats Music versus iTunes Radio
Het streamen van muziek is echter waarschijnlijk de primaire reden voor een samenwerking met Beats. Apple heeft natuurlijk de succesvolle iTunes Store maar het aantal downloads daarvan neemt af door de populariteit van streamingdiensten zoals Spotify. Dit soort diensten hebben laten zien dat een maandelijkse abonnementsdienst een aantrekkelijk alternatief is voor het kopen van muziek.

Apple lanceerde in 2013 iTunes Radio – een gratis dienst die toegankelijk is voor alle iTunes gebruikers. Met iTunes Radio kunnen gebruikers luisteren naar zogenaamde “stations” of een afspeellijst laten generen op basis van een artiest; toch is ook de populariteit van deze dienst teleurstellend en overweegt Apple een nieuw model.

Beats lanceerde in 2014 Beats Music – een muziekstreaming-dienst op basis van de vergelijkbare service MOG die het bedrijf in 2012 overnam. Beats Music is een directe concurrent van Spotify – met on-demand streaming én een radio-achtige service; een combinatie van algoritmes en menselijke curatoren om afspeellijsten te generen op basis van artiesten, sfeer en evenementen. De dienst heeft twintig miljoen nummers in haar bibliotheek en wordt ondersteund door onafhankelijke artiesten zoals Trent Reznor en Nine Inch Nails.

findit

Het is dus waarschijnlijk dat Apple interesse heeft in deze dienst hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe de twee bedrijven bij elkaar passen. Beats Music is namelijk een directe concurrent van iTunes Radio dus de vraag is hoe deze diensten met elkaar zullen gaan samenwerken. Bovendien staat Beats bekend om haar dure apparaten van gemiddelde kwaliteit terwijl Apple juist bekend staat om haar premium kwaliteitservaring.

Apple gelooft in elk geval genoeg in een samenwerking met de online muziekservice en koptelefoons van Beats om de grootste overname tot dusver te maken – althans, als de deal doorgaat.