NOS zet augmented reality in tijdens uitslag Tweede Kamerverkiezingen

Komende woensdag (15 maart) is het ook voor de NOS één van de belangrijkste dagen van het jaar. De hele dag staan in het teken van de verkiezingen en om 20:30 uur start Rob Trip de nieuwsuitzending van de verkiezingsavond die tot ongeveer 1.00 uur duurt. Net als vorige jaren wordt hij daarbij geholpen door Dionne Stax die de uitslagen in beeld zal brengen, Dominique van der Heyde geeft politieke duiding.

Daarbij is de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos om 21:00 uur een belangrijk gegeven. De verschillende verslaggevers staan bij partijbijeenkomsten, waar  de lijsttrekkers zullen reageren op de uitslag. Een technisch hoogstandje moet er rond die tijd ook van de hand van Ron Fresen komen: hij brengt de resultaten vanuit de Tweede Kamer in beeld met augmented reality. Zo toont hij welke coalities er mogelijk zouden zijn.

Meer vernieuwing online

Op televisie is er verder niet veel spannends te zien op de verkiezingsavond; de vrij traditionele weergave kennen we al wel van eerdere verkiezingen. Online is er meer te zien door een interactieve uitslagenkaart per gemeente. Eerst op basis van de exitpoll van Ipsos en later op basis van de daadwerkelijke uitslag. Verder zijn er op NOS.nl liveblogs te vinden over de verkiezingsdag en de uitslagenavond.

Ook worden er extra verhalen rond de uitslag gebracht op basis van de data-analyse van het onderzoek dat Ipsos voor de NOS doet naar kiezersbewegingen en stemgedrag van diverse bevolkingsgroepen. Na de exitpoll volgt duiding met vragen van het publiek op Facebook.

Als de stemmen geteld zijn komt de NOS met een complete uitslagenpagina. Naast uiteraard de meest actuele uitslagen staan daar ook een ‘coalitiebouwer’ op en visualisaties van de exitpoll en het kiezersonderzoek van Ipsos. Dit is allemaal te volgen op nos.nl/tk17.

De foto bij dit artikel is afkomstig van de NOS