Wat is er allemaal nieuw in iOS 8 en waarom zou je upgraden?

Vanavond was hij dan eindelijk beschikbaar: De update van iOS 8. Apple gebruikers moesten geduldig toezien hoe de update van hun iPhone software vanavond langzaam maar gestaag binnenkwam op hun toestel. Maar waarom zou je eigenlijk upgraden naar iOS 8? We zetten de highlights nog even voor je op een rijtje.

1. HealthKit

health_hero

Met Apple HealthKit wordt het straks stukken makkelijker om al je health en fitness data op één plek te managen. Met de ‘Health’ app die standaard in iOS 8 zit, kun je je bijvoorbeeld je Fitbit of Foodzy profiel koppelen, en zo die data ophalen in één overzichtelijk dashboard. Maar veel toffer is het feit dat HealthKit eigenlijk een hub is tussen verschillende apps: Zo kun je straks via HealthKit bijvoorbeeld je gewichtgegevens of voedseldagboek naar tal van andere apps syncen. Vraag is nog wel even hoe snel alle health- en fitness apps hun updates af hebben voor HealthKit.

2. HomeKit

Schermafbeelding 2014-09-17 om 22.32.52

Minstens net zo interessant is de nieuwe smart home functionaliteit die iOS 8 te bieden heeft. Met HomeKit kun je straks verschillende smart devices in je huis toevoegen, denk bijvoorbeeld aan de Nest thermostaat of Philips Hue lampen. Ook Nederlandse energiemaatschappijen zijn binnenkort waarschijnlijk HomeKit ready, zo kondigde Oxxio deze week een nieuwe HomeKit ready app aan voor al haar klanten.

3. Device Continuity

184858-1280

Een toffe feature voor Apple gebruikers: Als in oktober ook de nieuwe versie van OS X Yosemite wordt uitgerold, kun je straks op elk device verder gaan met dingen die je net daarvoor nog op een ander apparaat deed. Zo kun je straks een telefoongesprek aannemen op je laptop, of een SMS verzenden. Maar ook verder werken aan een Word document op je iPad. Door al je Apple apparatuur met elkaar te pairen, maakt het straks niet meer uit op welk apparaat je iets wilt doen: Het kan op allemaal tegelijk.

4. Widgets

image3

Tot nu toe konden apps maar op 1 manier worden weergegeven op een iOS device: Als kleine vierkantjes op je homescherm. Apple houdt nu eenmaal van uniformiteit. Maar met iOS 8 komen er meer mogelijkheden, app developers kunnen namelijk ook widgets gaan maken die de gebruiker in zijn notificatiescherm kan opnemen. Bijvoorbeeld een weerbericht update of melding van je dataverbruik. Op Android bestaan widgets al langer, maar nu komt deze handigheid dus ook voor Apple gebruikers beschikbaar.

5. Ingebouwde muziekherkenning

siri-shazam-team-up-help-you-identify-songs-quicker-your-iphone-ios-8.1280x600

Fan van Shazam? Dan moet je iOS 8 zeker hebben. In de update is de muziekherkenningsapp namelijk geïntegreerd met Siri. Je hoeft Siri dus alleen nog maar te vragen ‘What music is playing’ om direct een zoekresultaat te krijgen van de muziek die op dat moment op de achtergrond speelt.

6. Family Sharing

Schermafbeelding 2014-09-17 om 22.34.30

In de laatste versie van iOS wordt het makkelijker om muziek, boeken, films en andere mediabestanden te delen met je familie. Tot voor kort was je library alleen toegankelijk voor 1 iTunes account, en dus konden je vriend, vrouw of kinderen niet meeluisteren naar jouw muziek. Maar nu kun je tot 6 mensen mee laten luisteren / lezen / kijken naar jouw mediacollectie. Ook handig: Wanneer je kinderen een in-app purchase willen doen krijg jij vanaf nu automatisch een seintje. Verder kun je ook gedeelde foto albums aanmaken met familieleden.